Warkocz makowo - orzechowy z powidłami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Moje smaki w jednym cieście:)

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    400g mąki
    25g drożdży
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    30g masła
    150ml mleka
    Ponadto:
    5 - 6 łyżek powideł śliwkowych
    1 szklanka masy makowej (może być gotowa z puszki)
    ¾ szklanki mielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich

Warkocz makowo - orzechowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 2 łyżek ciepłego mleka dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru, rozetrzeć. Gdy masa stanie się płynna dodać łyżkę mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. W między czasie roztopić masło w pozostałym ciepłym mleku oraz utrzeć jajko i żółtko z cukrem. Do przesianej mąki wlać zaczyn oraz pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, jeden placek posmarować powidłami, a drugi masą makową. Dodatkowo mak posypać orzechami. Oba placki zwinąć w rolady i zapleść ze sobą. Przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut aby podrosło. Przed włożeniem do piekarnika,warkocz można delikatnie przeciąć ostrym nożem wzdłuż. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Ciasto musi być z każdej strony zrumienione.

Komentarze

Podobne przepisy