Warkocz makowo - orzechowy z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do 2 łyżek ciepłego mleka dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru, rozetrzeć. Gdy masa stanie się płynna dodać łyżkę mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczyn zaczął pracować. W między czasie roztopić masło w pozostałym ciepłym mleku oraz utrzeć jajko i żółtko z cukrem. Do przesianej mąki wlać zaczyn oraz pozostałe składniki. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt, jeden placek posmarować powidłami, a drugi masą makową. Dodatkowo mak posypać orzechami. Oba placki zwinąć w rolady i zapleść ze sobą. Przełożyć do blaszki z papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 20 minut aby podrosło. Przed włożeniem do piekarnika,warkocz można delikatnie przeciąć ostrym nożem wzdłuż. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut. Ciasto musi być z każdej strony zrumienione.
Komentarze