Wariacja na temat strogonowa

5 (165 ocen)

Pycha, pycha, pycha a co najważniejsze bardzo mężowi smakowało:))

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
    200 g pieczarek
    1,5 cebuli
    2 kiszone ogórki
    1/2 zielonej papryki
    1,5 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżka oleju
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka ziemniaczanej
    1 kostka bulionowa wołowa
    1 szklanka wody
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki śmietany 12%
    sól, pieprz do smaku
    1/2 łyżeczki papryki w proszku
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Wariacja na temat strogonowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w słupki o długości 2 cm. Przełożyć do miski, dodać ocet balsamiczny i odstawić na około 15-20 minut. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Do dużego rondla wlać olej i wrzucić cebulę i zeszklić ją. Pieczarki obrać i pokroić w pół plasterki. Patelnię rozgrzać i na gorącą ( ale bez tłuszczu) wrzucić pieczarki i odparować wodę z pieczarek. Następnie wlać łyżkę oliwy i zrumienić pieczarki. Dodać je do cebuli. Do mięsa dodać mąkę i wymieszać. Na patelnie wlać oliwę i partiami obsmażyć mięso. Obsmażone dodać do rondla i zamieszać. Ogórki wydrążyć z nasion i pokroić w pół plastreki. Paprykę pokroić w cienkie słupki i razem z ogórkami dodać do garnka. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę bulionową i wlać ją na patelnię na której smażyło się mięso. Zagotować , zeskrobując smaki z patelnie i przelać do rondla. Wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie dodać koncentrat, przyprawy oraz śmietanę i zagotować. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować