Nawet jeżeli nie masz w rodzinie Lorda, przygotuj gościom pudding ze śliwką. Słodka rozkosz wypełniona owocami pasuje zawsze i wszędzie. W prosty sposób oczarujesz smakosza deserów.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- śliwki (sezonowe): 8 sztuk
- konfitura z czarnej porzeczki (lub dżem): 1 łyżka
- cukier puder (może być aromatyzowany np. wanilią): 1 szklanka
- Jajko (duże): 1 sztuka
- cukier waniliowy: 1 łyżka
- margaryna (do pieczenia/ wysokiej jakości): 100 gramów
- mleko (3,2 %): 70 mililitrów
- mąka pszenna: 130 gramów
- proszek do pieczenia: 1 łyżka
- aromat waniliowy (lub 2-3 krople esencji waniliowej): 0.5 łyżeczki
- sól (mała): 1 szczypta
Waniliowy pudding ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym garnku roztopić margarynę, odstawić w chłodne miejsce.
2.Owoce umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki.
3.Do miski wrzucić pokrojone śliwki, wsypać cukier waniliowy, dodać konfiturę z czarnej porzeczki, wymieszać.
4.Jajko utrzeć z cukrem pudrem ( orzymamy jasny kogel mogel).
5.W misce wymieszać mąkę z solą,proszkiem do pieczenia, dodać mleko, roztopiony tłuszcz i aromat waniliowy, dokładnie wymieszać. Mieszaninę przelać do blendera, zmiksować, ewentualnie dodać mąkę lub mleko, aby uzyskać mieszaninę o konsytencji gęstego ciasta naleśnikowego.
6.Kokliki wysmarować margaryną. Na dno wyłożyć porcję owoców, polać ciastem, a wierzch mieszaniną cukru pudru i jajka.
7.Piec 25 minut w temperaturze 185 stopni C. Ciasto będzie wystawać poza naczynie, ale po wyjęciu lekko opadnie. Ogromną przyjemność sprawia przebijanie lekko twardej słodkiej powierzchni deseru.
8.Rady: taki pudding można upiec wcześniej, pozstawić w ciepłym piekarniku, utrzymuje temperaturę około 20-30 minut. Zależnie od wielkości żaroodpornych naczyń przygotujesz 4-5 puddingów.
Komentarze