Waniliowy deser z bezikami i sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 15 min

Mój ulubiony deser z dzieciństwa.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
    2 jaja
    2 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    szklanka truskawek
    mięta do dekoracji

Waniliowy deser z bezikami i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, a później dodać do nich łyżkę cukru i miksować do jego rozpuszczenia. Żółtka utrzeć z łyżką cukru na puch, dodać odrobinę mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące mleko kłaść łyżką białka i gotować takie beziki około 1 minuty. Wyjąć je na talerz. Żółtka wylać na mleko i energicznie mieszając zagotować. Truskawki zblendować i ewentualnie dosłodzić. Na talerz wylać krem, polać truskawkami i położyć beziki, udekorować świeżą miętą i całymi truskawkami.

Porady

Warto użyć prawdziwej laski waniliowej.

Komentarze

Podobne przepisy