Orzechowe ciasto fasolowe bez mąki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowa alternatywa dla tych, którzy lubią ciasta. Jedna z ulubionych słodkości mojej rodziny. Oprócz tego, że mało pracochłonne, daje ono również ogromne możliwości "bawienia się" smakiem. Idealne na diecie! :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 puszka odsączonej czerwonej fasoli
    3 jajka
    100 g jogurtu naturalnego
    3 łyżki oliwy
    3 łyżki kakao
    ok. 2 łyżki cukru (w zależności od preferencji)
    1 łyżeczka cynamonu
    1 budyń waniliowy
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki orzechów laskowych
    kilka kropel aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Orzechowe ciasto fasolowe bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz orzechów) wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
  • 2. Dodać do ciasta orzechy laskowe (można je wcześniej posiekać lub - tak jak ja - dodać w całości) i dokładnie wymieszać.
  • 3. Ciasto przełożyć do małej keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
  • 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 35 - 40 minut.

Porady

1. Ciasto rewelacyjnie komponuje się z żurawiną czy różnego rodzaju bakaliami. 2. W ramach bardziej dietetycznej wersji proponuję zamiast cukru użyć stewii, która nada temu wypiekowi odpowiednią, ale mniej kaloryczną słodycz. 3. Wymieniając aromat migdałowy na rumowy i usuwając z przepisu orzechy uzyskamy rewelacyjne ciasto czekoladowe w smaku podobne do bajaderki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować