Waniliowo-cytrynowe ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżeczką cukru i ciepłym ( około 30 stopni C)mlekiem. Dodać ciepłą śmietankę i 4 łyżki mąki,nie mieszać,pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
2.Przygotować kruszonkę:w misce wymieszać masło,cukier puder i mąkę,łączyć delikatnie palcami,aż powstanie kruszonka.
3.W rondelku stopić masło,wystudzić.Żółtka utrzeć z cukrem,przesianą mąką.Dodać sól,aromat waniliowy, masło i rozczyn drożdżowy,wyrobić ciasto.Pozostawić w ciepłym miejscu, a gdy podwoi swoją objętość ( po 30-40 minutach)dodać rodzynki i daktyle,ponownie wyrobić aż stanie się elastyczne i lśniące. Przełożyć do formy kesowej. Powinno wypełnić 3/4 wysokości formy.Używam silikonowej formy o długości 30 cm.Ciasto posmarować białkiem,posypać kruszonką.
4.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 30-40 minut.Należy sprawdzać ciasto,aby nie spiekło się.
5.Przygotować lukier cytrynowy:cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym.
6.Po wyjąciu ciasta drożdżowego z piekarnika,pozwolić mu odpocząć,a gdy wystygnie polać je lukrem cytrynowym.
Komentarze