waniliowo-cytrynowe ciasto drożdżowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne,tanie,nieskomplikowane.Nie wyobrażam sobie stołu wielkanocnego bez drożdżowego ciasta do kawy. Pachnie wanilią i cytryną.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA CIASTO::
    - mąka pszenna (najlepiej typ 550): 500 gramów
    - drożdże (świeże): 40 gramów
    - śmietana (12%): 100 mililitrów
    - żóltka: 4 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - masło: 60 gramów
    - aromat waniliowy: 0.5 łyżeczki
    - sól (płaskiej): 0.5 łyżeczki
    - rodzynki: 50 gramów
    - daktyle (suszone/pokrojone): 8 sztuk
    - mleko: 100 mililitrów
    NA KRUSZONKę::
    - masło (lub margaryna): 2 łyżki
    - cukier puder (może być o smaku waniliowym): 2 łyżki
    - mąka pszenna: 4 łyżki
    NA LUKIER CYTRYNOWY:
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Waniliowo-cytrynowe ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżeczką cukru i ciepłym ( około 30 stopni C)mlekiem. Dodać ciepłą śmietankę i 4 łyżki mąki,nie mieszać,pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
  • 2. Przygotować kruszonkę:w misce wymieszać masło,cukier puder i mąkę,łączyć delikatnie palcami,aż powstanie kruszonka.
  • 3. W rondelku stopić masło,wystudzić.Żółtka utrzeć z cukrem,przesianą mąką.Dodać sól,aromat waniliowy, masło i rozczyn drożdżowy,wyrobić ciasto.Pozostawić w ciepłym miejscu, a gdy podwoi swoją objętość ( po 30-40 minutach)dodać rodzynki i daktyle,ponownie wyrobić aż stanie się elastyczne i lśniące. Przełożyć do formy kesowej. Powinno wypełnić 3/4 wysokości formy.Używam silikonowej formy o długości 30 cm.Ciasto posmarować białkiem,posypać kruszonką.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 30-40 minut.Należy sprawdzać ciasto,aby nie spiekło się.
  • 5. Przygotować lukier cytrynowy:cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym.
  • drożdżowe intensywnie pachnące 6. Po wyjąciu ciasta drożdżowego z piekarnika,pozwolić mu odpocząć,a gdy wystygnie polać je lukrem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować