Szybkie, pyszne Rogaliki z marmoladą różaną - czy już narobiłam smaka? :) Zachęcam do wypróbowania, są bardzo miękkie i szybko znikają, polecam również z powidłami. U mnie chyba powstanie dziś 2-ga tura ;) Zapraszam!
Waniliowe rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Jajo i żółtko rozmieszać widelcem, dodać do mąki, następnie wsypać paczuszkę cukru wanilinowego, szczyptę soli, wlać wyrośnięte drożdże i na koniec letni tłuszcz. Wyrabiać starannie, gdy ciasto jest zbyt tłuste dodawać jeszcze mąkę. Wyrobione przykryć i wstawić do lodówki na ok 20 minut. Przygotować blaszkę piekarnikową wykładając ją pergaminem i delikatnie smarując tłuszczem. Stolnicę oprószyć mąką, schłodzone ciasto podzielić na 4 części, każdą uformować w kulkę i rozwałkować na grubość 3-4 mm. Nasze koło podzielić nożem na 8 trójkątów, na każdy kłaść łyżeczkę marmolady (przy zewnętrznej) i zwijać rogaliki zaczynając od szerokiej strony lekko dociskając tak by skleić rogalik-ładnie uformować. Rogaliki układać na blaszce zachowując odstępy (wyrosną podczas pieczenia). Piec w temp ok. 180 st. C w dobrze nagrzanym piekarniku od 13-16 minut lub do uzyskania koloru złotego, ciepłe oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Komentarze