Waniliowe muffiny kukurydziane XXL (bez jajek)

4.5 (183 ocen)

Ostatnio kupiłam foremkę do muffinek wielkości XXL.Dzisiaj postanowiłam je wypróbować. Ponieważ kefir był "przy terminie", szkoda byłoby go wyrzucić, wymyśliłam więc takie babeczki, jakie możecie zobaczyć poniżej.Babeczki wychodzą bardzo mięciutkie, wilgotne, rozpływające się w ustach.

Składniki:

  • 6 babek w wersji XXL
    lub 12-18 mniejszych babeczek

    400g mąki kukurydzianej
    800g kefiru naturalnego
    3/4 szklanki brązowego cukru pudru
    4 łyżki cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki sodki
    szczypta soli
    6 łyżek oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Waniliowe muffiny kukurydziane xxl (bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sypkie produkty mieszamy razem. Dodajemy kefir i olej kokosowy. Miksujemy wszystko dokładnie. Przekładamy do foremek do pieczenia babeczek.
    Pieczemy w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok.40 minut.
    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

ponieważ czas pieczenia odnosi się do babek w wersji XXL, myślę, że takie mniejsze babeczki będa gotowe już po ok. 20-25 minutach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować