Waniliowe kokosanki z kardamonem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam kokosanki, dlatego postanowiłam przygotować je własnoręcznie. Ciasteczka są bardzo łatwe i szybkie idealne do kawy dla niespodziewanych gości. Wzbogaciłam je dodatkiem kardamonu, dzięki czemu mają ciekawy, intensywny smak.

  • 40 min

Składniki:

  • -400 g wiórek kokosowych
    -4 jaja
    -3 łyżki cukru pudru
    -2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    -1/4 łyżeczki kardamonu
    -szczypta sody oczyszczonej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Kokosanki

Waniliowe kokosanki z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piana z białek 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty sody.
  • masa 2. Dodajemy żółtka, cukier, puder, cukier z prawdziwą wanilią i kardamon. Chwilę miksujemy na jednolitą masę. Następnie wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy.
  • przed upieczeniem 3. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (musimy mocno ścisnąć, żeby się dokładnie skleiły). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-17 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

-Podane proporcje wystarczają na około 30 ciasteczek. -Jeżeli nie lubicie intensywnego smaku kardamonu spokojnie możecie go pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kardamon Kokos Wanilia Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować