Były jabłka otulone ciastem, a dzis przyszła pora na gruszki pod pierzynką. Mięękie , pyszne i sycace ciasto gruszkowe z poółwkami gruszek zapiekanych w cieście. Polecam
1 godz. 15 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 małe jogurty o smaku gruszki
1,5 kostk mięękiego i masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
8 srednich gruszek przekrojonych połówki z wydrązonymi gniazdami
cukier waniliowy do posypania gruszek.
cukier puder do posypania wierzchu
Waniliowe gruszki pod pierzynką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Mąkę z proszkiem , miękkim masłem , jogurtami o smaku gruszkii cukrem waniliowym mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto w kładamy na kilkanascie minut do lodówki.; Potem dzielimy je na dwie części; Jedną rozwałkować na blachę z piekarnika .
Półowki gruszek wrzucam do wrzącej wody i obgotowuje przez 5 minut, Gdy przestygna układam na cieście, posypuje cukrem waniliowym i przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta; Ciasto lekko przyniatam ręką do kazdej gruszki. Pieke ok.35 minut w 180 stopniach; Ciepły placek delikatnie posypuję cukrem pudrem .
Komentarze