Delikatnie waniliowe cupcaki z serkiem waniliowym to deser dla starszych i młodszych łasuchów. Przygotowałam je na urodziny dla mojego synka do szkoły, dzieci mialy radość.
Waniliowe cupcakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puch. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku.Dodać wanilię i mleko na przemian z maką ciągle ucierając.
2.Przygotować foremki na muffinki z papilotkami i wypełniać ciastem 2/3 foremki. Z tej proporcji wychodzi ok.12 cupcaków regularnych rozmiarow. Ja piekłam w mniejszych foremeczkach - wyszło 24.
3.Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok 20 minut do suchego patyczka.
4.Pozostawić do schłodzenia.
5.Krem:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
Śmietan fix zmiksować ze śmietanką.
Porcjami dodawać serek waniliowy oraz żelatynę ciągle mieszając. Udekorować cupcaki i posypać posypką.
Komentarze