Waniliowa walentynkowa panna cotta z galaretkowym sercem

0 (0 ocen)

Myślę, że każda druga połówka będzie zauroczona takim deserem :)

Składniki:

  • (2 duże porcje lub 4 małe):
    500 ml śmietany 30 lub 36% (użyłam 30)
    250 ml mleka 3,2%
    85 g cukru
    ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
    1/2 szklanki gorącej wody
    2 łyżki żelatyny
    1 galaretka truskawkowa
    250 ml wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Waniliowa walentynkowa panna cotta z galaretkowym sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy galaretkę: rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Przelewamy do płaskiego naczynia delikatnie posmarowanego oliwą, tak żeby galaretka miała wysokość 0,5 - 0,7 cm. Odstawiamy do wystudzenia, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  • 2. Żelatynę rozprowadzamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści - odstawiamy. Śmietanę i mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i wanilię (wrzucamy też laskę), gotujemy na małym ogniu, aż mieszanka się zagotuje. Wyławiamy laskę wanilii. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do mieszanki, dokładnie mieszamy, żeby płyny dobrze się połączyły. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Z galaretki za pomocą wykrawaczki wycinamy serduszka (moje miały wysokość ok. 4 cm - nie mogą być zbyt duże w stosunku do wielkości naczynia). Przyklejamy serduszka do suchego naczynia.
  • 4. Rozlewamy wystudzoną śmietankę do naczyń. Wkładamy desery do lodówki. Chłodzimy kilka godzin lub najlepiej przez całą noc. Przed podaniem możemy dodatkowo udekorować deser bitą śmietaną i lizakami (które mogą posłużyć za słodkie łyżeczki :)). Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować