Waniliowa tarta z gruszkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jesienna tarta pełna aromatu.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - żółtka: 4 sztuki
    - sól: 1 szczypta
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - masło: 0.5 opakowania
    - cukier: 3 łyżki
    - mleko: 2 łyżki
    - gruszki: 5 sztuk
    KREM WANILIOWY::
    - śmietana 36%: 1 opakowanie
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Waniliowa tarta z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekać wszystkie składniki. Wlać trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na ½ godz. do lodówki.
  • 2. Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; do ubitej śmietany dodajemy laskę wanilii (przekrawamy i dodajemy tylko ziarenka), cukier puder, cukier waniliowy, jajka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy przesianą mąkę ( pszenną i ziemniaczaną ) i wszystko dobrze mieszamy.
  • 3. Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto.

    Następnie wlewamy na ciasto krem waniliowy i dodajemy pokrojone w ćwiartki gruszki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy ciasto do gorącego piekarnika i pieczemy około ½ godz.
  • tarta z gruszkami 4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło i krem się ściął. Można je także na chwilę wsadzić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować