Obłędnie waniliowa tarta zniknęła ze stołu bardzo szybko.Nie jest skomplikowana,a owocami można się bawić i zamieniać.Dla większej rozpusty można podać ją z gałką lodów waniliowych.
Składniki:
Ciasto:
200g mąki tortowej
100g masła
100 g cukru
1 jajko
Masa:
Świeże brzoskwinie lub z puszki
1/2 cytryny
200 g śmietany 18%
1 laska wanilii
5 łyżek cukru
2 jajka
migdały
Waniliowa tarta z brzoskwiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce.Ciastem wykładamy formę do tarty,nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C na około 12-15 minut.Teraz możemy przygotować nadzienie do tarty.Jajka ucieramy z cukrem.Dodajemy powoli śmietanę i jeszcze chwilę ubijamy.Na końcu dodajemy nasiona wanilii.Brzoskwinie obieramy i nacinamy wierzch.Świeże brzoskwinie skrapiamy dodatkowo sokiem z cytryny.Podpieczone ciasto obsypujemy płatkami migdałów po to,by nie nasiąkło masą.Na to wylewamy masę i układamy brzoskwinie.Wierzch obsypujemy płatkami migdałów.Pieczemy jeszcze około 15 minut.Masa musi się ściąć.Po upieczeniu tartę chłodzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na 3-4 godziny.
Komentarze