Waniliowa tarta z brzoskwiami

5 (169 ocen)

Obłędnie waniliowa tarta zniknęła ze stołu bardzo szybko.Nie jest skomplikowana,a owocami można się bawić i zamieniać.Dla większej rozpusty można podać ją z gałką lodów waniliowych.

Składniki:

  • Ciasto:
    200g mąki tortowej
    100g masła
    100 g cukru
    1 jajko
    Masa:
    Świeże brzoskwinie lub z puszki
    1/2 cytryny
    200 g śmietany 18%
    1 laska wanilii
    5 łyżek cukru
    2 jajka
    migdały
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Waniliowa tarta z brzoskwiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto.Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce.Ciastem wykładamy formę do tarty,nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C na około 12-15 minut.Teraz możemy przygotować nadzienie do tarty.Jajka ucieramy z cukrem.Dodajemy powoli śmietanę i jeszcze chwilę ubijamy.Na końcu dodajemy nasiona wanilii.Brzoskwinie obieramy i nacinamy wierzch.Świeże brzoskwinie skrapiamy dodatkowo sokiem z cytryny.Podpieczone ciasto obsypujemy płatkami migdałów po to,by nie nasiąkło masą.Na to wylewamy masę i układamy brzoskwinie.Wierzch obsypujemy płatkami migdałów.Pieczemy jeszcze około 15 minut.Masa musi się ściąć.Po upieczeniu tartę chłodzimy i wstawiamy do lodówki najlepiej na 3-4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować