Waniliowa potrawka z kurczaka

0 (0 ocen)

Danie przepysznie smakuje z ryżem, marchewką i groszkiem

Składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka, 1 łyżka przyprawy warzywnej uniwersalnej, 1 duża cebula, pół szklanki rodzynek, 2 żółtka, 3 łyżki śmietany, 1 cukier waniliowy, 1 łyżka cukru, sok z połowy cytryny, łyżka cynamonu, sól, pieprz do smaku, łyżka mąki do zagęszczenia sosu, tłuszcz do smażenia

Waniliowa potrawka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka zalewamy litrem wody. Dodajemy przyprawę uniwersalną. Gotujemy tak długo aż mięso stanie się miękkie. Wyciągamy mięso, kroimy je w kostkę. Bulion zachowujemy. Pół szklanki bulionu odlewamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy do czasu aż zmięknie. Żółtka mieszamy ze śmietaną i 3 łyżkami bulionu. Resztą bulionu podgrzewamy. Dolewamy mieszankę jajeczną gotującego się bulionu i cały czas intensywnie mieszamy. Dodajemy cebulę i rodzynki, cukier waniliowy, sok z cytryny. Gotujemy ok. 10 min. Dodajemy cynamon, kurczaka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. Gdy sos jest za rzadki możemy go zagęścić łyżką mąki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy