Waniliowa Panna Cotta

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

klasyka wśród włoskich deserów

  • 15 min

Składniki:

  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
    1 laska wanilii
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    1 szklanka mleka
    3 łyżki cukru

    Sos malinowy:
    200g malin
    2 łyżki cukru



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Waniliowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko (kilka łyżek zostawić do rozpuszczenia żelatyny) i śmietankę wymieszać, dodać cukier, zagotować. Żelatynę zalać pozostałym mlekiem, by napęczniała. Wanilię przeciąż na pół, wrzucić do śmietanki, pozostawić na kilka minut. Wanilię wyjąć, łyżeczką wyjąć ziarenka, wymieszać ze śmietanka. Dodać żelatynę, wymieszać aż się żelatyna rozpuści.
  • 2. Przestudzony płyn wlać do małych foremek lub filiżanek, przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki na około 4 - 5 godzin.
  • 3. Z malin odłożyć część, resztę zagotować, by puściły sok, przetrzeć przez sito. Sok wymieszać z cukrem, dodać pozostałe całe owoce, chwilę podgotować. Sos ostudzić.
    Po stężeniu, deser wyjąć z filiżanek (zanurzając filiżankę na moment w gorącej wodzie) na talerzyk. Polać sosem.

Porady

można użyć mrożonych malin

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować