Waniliowa panna cotta

0 (0 ocen)

Panna cotta w wersji waniliowej, u mnie z czerwonymi porzeczkami.

Składniki:

  • 200 g śmietanki kremówki 30%
    3/4 szkl mleka
    4 łyżki cukru waniliowego
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki zimnej wody

Waniliowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 2 minutki do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści, dobrze wymieszać (uwaga! Nie można doprowadzić do zagotowania żelatyny- traci wtedy swoje właściwości).

    Mleko, śmietankę i cukier waniliowy zagotować. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, od razu zdjąć ją z palnika i wlać żelatynę, energicznie wymieszać. Przestudzoną mieszankę przelać do foremek na galaretki lub zwykłych miseczek. Schłodzić do całkowitego stężenia.

    Po stężeniu ostrożnie wyjąć ją z foremek poklepując dłonią (powinna wyskoczyć). Podawać z musem owocowym (u mnie z czerwonych porzeczek). Smacznego!

Porady

Rada: By panna cotta łatwiej wychodziła z foremek, można foremkę zanurzyć na chwilkę we wrzątku. Równie dobrze można pozostawić panna cottę w miseczkach i w nich podawać :).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy