Waniliowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na 2 minutki do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści, dobrze wymieszać (uwaga! Nie można doprowadzić do zagotowania żelatyny- traci wtedy swoje właściwości).
Mleko, śmietankę i cukier waniliowy zagotować. Gdy mieszanka zacznie wrzeć, od razu zdjąć ją z palnika i wlać żelatynę, energicznie wymieszać. Przestudzoną mieszankę przelać do foremek na galaretki lub zwykłych miseczek. Schłodzić do całkowitego stężenia.
Po stężeniu ostrożnie wyjąć ją z foremek poklepując dłonią (powinna wyskoczyć). Podawać z musem owocowym (u mnie z czerwonych porzeczek). Smacznego!
Porady
Rada: By panna cotta łatwiej wychodziła z foremek, można foremkę zanurzyć na chwilkę we wrzątku. Równie dobrze można pozostawić panna cottę w miseczkach i w nich podawać :).
Komentarze