Waniliowa babka majonezowa

4.98 (200 ocen)

Puszysta, niezwykle delikatna i bardzo krucha. Majonez sprawia, że jest wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest wyczuwalny w smaku.

Składniki:



  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka majonezu
Wystaw ocenę:

4.98 (200 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Majonez

Waniliowa babka majonezowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Ubijając na najwyższych obrotach miksera dodawać partiami cukier i cukier z wanilią. Można dodać same nasionka z pół laski wanilii. Następnie dodać żółtka.
    Mąki przesiać i wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Wsypać do ubitych jajek i delikatnie wmieszać w masę. Na końcu dodać partiami majonez. Wlać do dużej formy na babkę lub w dwie mniejsze, oprószone mąką. Ciasto sporo jeszcze urośnie. Piec w 170*C przez około 35min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować