Walijskie ciastka z patelni

4.4 (178 ocen)

Wiedzieliście, że ciastka można zrobić na patelni?? Nie trzeba mieć piekarnika, by zajadać się słodkościami! Bardzo pomysłowe, walijskie ciasteczka, do których możemy dodać co tylko chcemy: orzechy, migdały, rodzynki itp. Polecam!

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    60 g masła
    4 łyżki cukru
    ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
    ulubione dodatki: orzechy, migdały, rodzynki, czekolada itp.


Wystaw ocenę:

4.4 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Walijskie ciastka z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ulubione dodatki posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wykrawać ciasteczka. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Ciastka smażyć z obu stron po ok. 5 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!

Porady

Przepis na 10-15 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować