Walentynkowy tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Piekarnik nagrzać do 180*C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, utrzeć. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20min
Biszkopt upiec tak 3razy.
2.MASA
Orzechy zaparzyć połową szklanki gorącego mleka. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, wetrzeć przestudzone orzechy. Dodawać zimny budyń po łyżce.
3.Wykończenie:
Biszkopt - Masa - Biszkopt - Masa - Biszkopt - Masą posmarować cały tort , posypać wiórkami kokosowymi i kakao (wg uznania)
Komentarze