Walentynkowy tort orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

tort z kremem orzechowym na Walentynki lub na... urodzinki :) w kształcie serca.

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT w kształcie serduszka.
    2 jaja
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia


    MASA:
    2 szt. budyniu śmietankowego
    mleko
    2 łyżki cukru
    15dag orzechów mielonych włoskich
    1 kostka masła
    kokos, kakao- do obsypania tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowy tort orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1x46an1 1. BISZKOPT

    Piekarnik nagrzać do 180*C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, utrzeć. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20min
    Biszkopt upiec tak 3razy.
  • 2. MASA
    Orzechy zaparzyć połową szklanki gorącego mleka. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, wetrzeć przestudzone orzechy. Dodawać zimny budyń po łyżce.
  • 3. Wykończenie:
    Biszkopt - Masa - Biszkopt - Masa - Biszkopt - Masą posmarować cały tort , posypać wiórkami kokosowymi i kakao (wg uznania)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować