Walentynkowy tort

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Tort, który wymyśliłam na walentynki. Nie za słodki z nutą truskawki i wanilii :)

  • 4 godz.

Składniki:

  • Biszkopt
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    do koloru barwnik czerwony
    2/3 szklanki cukru kryształu
    5 kropli aromatu waniliowego
    masa
    200 gram margaryny
    1,5 opakowania budyniu śmietankowego
    1/2 szklanki cukru pudru
    2/3 litra mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    poncz
    2 łyżki wiśniówki
    3 łyżki soku malinowego
    2/3 szklanki wody
    do przełożenia
    1 słoiczek dżemu truskawkowego
    250 dag truskawek
    do ozdobienia wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Walentynkowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na biszkopt 1. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy oba rodzaje mąki, żółtka, aromat i barwnik całość miksujemy na jednolitą masę na najmniejszych obrotach.
  • Masa na biszkopt w formie 2. Otrzymaną masę wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 30 min do tak zwanego suchego patyczka.
  • Blaty do tortu 3. Biszkopt odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ( ja piekę dzień wcześniej). Następnie biszkopt przeciąć na 3 równe blaty, z których następnie wykrawam serca.
  • Masa budyniowa 4. Następnie gotuję 1,5 opakowania budyniu z 2/3 litra mleka. Odstawiam go do całkowitego wystudzenia. W tym czasie miksuję na pulchną masę margarynę wraz z cukrem pudrem. Do masy stopniowo dodaję wystudzony budyń.
  • poncz do biszkoptu 5. Następnie nasączam biszkopty przygotowanym ponczem..
  • Pierwsza warstwa tortu 6. Następnie pierwszy biszkopt smaruję dżemem truskawkowym i masą budyniową.
  • Druga warstwa tortu 7. Z kolejną warstwą postępuję tak samo, ale dodatkowo na masie budyniowej układam plasterki świeżych truskawek.
  • Tort w przekroju 8. Nakładam trzeci biszkopt i smaruję go tylko masą. Wkładam całość na 2 godziny do lodówki aby tort stał się stabilny. Po tym czasie smaruję go dokładnie dokoła masą i przyozdabiam według upodobań. Ja użyłam do tego jadalnych serduszek, wiórek kokosowych i wierzchów z truskawek. Dodatkowo część masy zabarwiłam na kolor różowy.
    Smacznego :)

Porady

Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Margarynę do masy należy wyjąć wcześniej by nabrała temperatury pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować