Walentynkowy Podwieczorek

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

W Święto Zakochanych sprawmy bliskiej osobie radość tym oryginalnym przepisem.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - drożdże: 10 gramów
    - cukier: 10 gramów
    - sól: 2 gramy
    - mleko: 100 mililitrów
    - mąka tortowa: 250 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 50 gramów
    - białko: 0.5 sztuki
    - mak: 1 łyżeczka

    - dżem morelowy: 100 gramów
    - powidła z pigwy: 100 gramów

    - mleko: 50 mililitrów
    - cukier: 25 gramów
    - masło: 35 gramów
    - cynamon: 0.5 łyżeczki

    - morele (suszone): 300 gramów
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - laska wanili: 0.5 sztuki
    - cukier: 40 gramów
    - masło: 30 gramów
    - wino (białe wytrawne): 50 mililitrów

    - cukier: 115 gramów
    - glukoza: 50 gramów
    - mrożone owoce ((truskawki, maliny, wiśnie, porzeczki)): 450 gramów
    - sok z cytryny: 0.25 sztuki
    - białko: 0.5 sztuki

    - mleko: 125 mililitrów
    - śmietanka (30%): 125 mililitrów
    - laska wanilii: 0.25 sztuki
    - liście cytrynowca: 2 sztuki
    - cukier: 30 gramów
    - żółtka: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Walentynkowy podwieczorek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, solą i ciepłym mlekiem. Wsypać 1/3 mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać jajo i resztę mąki.
  • Wyrabianie ciasta 2. Wyrobić gładkie ciasto. Gdy zacznie odchodzić od brzegów miski, stopniowo dolewać roztopione i lekko schłodzone masło i energicznie wyrabiać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dżem wymieszać z powidłami.
  • Przygotowanie zalewy 3. Przygotować zalewę: gorące mleko wymieszać z cukrem, masłem i cynamonem. Wlać do foremek do pieczenia muffinek do 1/4 wysokości. Ciasto rozpłaszczyć i wyciąć 10 krążków. Na każdy nałożyć po łyżce nadzienia.
  • Składanie krążków 4. Krążki złożyć na pół i skleić. Rogi zawinąć, by powstała kula. Włożyć do foremek. Zwilżyć pędzelkiem zanurzonym w mleku. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Posmarować białkiem i posypać makiem. Piec ok. 25 minut w 175 °C.
  • Robienie sorbetu 5. Sorbet: cukier i glukozę zagotować ze 115 ml wrzątku, wystudzić. Zmiksować ze zmrożonymi owocami. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Mus włożyć do zamrażarki. Po ok. 20 minutach wyjąć i wymieszać z białkiem.
  • Mrożenie musu 6. Następnie mrozić, mieszając co 30 minut. Sorbet można również przygotować w maszynce do lodów: mus wlać do zmrożonego wkładu, dodać białko i wyrabiać ok. 20 minut. Wyjąć, przykryć i włożyć do zamrażarki.
  • Konfitury 7. Konfitury: morele zalać 1/2 l wrzątku, odstawić na ok. 5 minut. Odcedzić i przekroić na pół. Cytrynę obrać, skórkę pokroić w cienkie paski. Laskę wanilii przekroić na pół i zeskrobać rdzeń.
  • Gotowanie karmelu 8. Z cukru zrobić jasny karmel. Wymieszać ze skórką z cytryny, rdzeniem wanilii, masłem i winem. Chwilę gotować na małym ogniu. Wsypać morele i wycisnąć sok z cytryny. Dusić, mieszając, aż morele napęcznieją i wchłoną 1/2 płynu.
  • Robienie sosu 9. Sos: mleko podgrzać ze śmietanką, laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać rdzeń i dodać do mleka. Włożyć liście cytrynowca i podgrzewać ok. 3 minut. Liście wyjąć. Wsypać cukier.
  • Mieszanie żółtek z sosem 10. Żółtka wymieszać najpierw z ok. 50 ml gorącego sosu, a następnie wlać do pozostałego sosu. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (nie go¬tować). Przelać do innego naczynia. Zmiksować na puch.
  • Babeczki na talerzu 11. Na talerzu położyć babeczkę, w poprzek talerza nałożyć konfiturę morelową. Polać sosem waniliowym. Obok wyłożyć po porcji sorbetu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować