Walentynkowy podwieczorek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, solą i ciepłym mlekiem. Wsypać 1/3 mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć i odstawić na ok. 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodać jajo i resztę mąki.
2.Wyrobić gładkie ciasto. Gdy zacznie odchodzić od brzegów miski, stopniowo dolewać roztopione i lekko schłodzone masło i energicznie wyrabiać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Dżem wymieszać z powidłami.
3.Przygotować zalewę: gorące mleko wymieszać z cukrem, masłem i cynamonem. Wlać do foremek do pieczenia muffinek do 1/4 wysokości. Ciasto rozpłaszczyć i wyciąć 10 krążków. Na każdy nałożyć po łyżce nadzienia.
4.Krążki złożyć na pół i skleić. Rogi zawinąć, by powstała kula. Włożyć do foremek. Zwilżyć pędzelkiem zanurzonym w mleku. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Posmarować białkiem i posypać makiem. Piec ok. 25 minut w 175 °C.
5.Sorbet: cukier i glukozę zagotować ze 115 ml wrzątku, wystudzić. Zmiksować ze zmrożonymi owocami. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Mus włożyć do zamrażarki. Po ok. 20 minutach wyjąć i wymieszać z białkiem.
6.Następnie mrozić, mieszając co 30 minut. Sorbet można również przygotować w maszynce do lodów: mus wlać do zmrożonego wkładu, dodać białko i wyrabiać ok. 20 minut. Wyjąć, przykryć i włożyć do zamrażarki.
7.Konfitury: morele zalać 1/2 l wrzątku, odstawić na ok. 5 minut. Odcedzić i przekroić na pół. Cytrynę obrać, skórkę pokroić w cienkie paski. Laskę wanilii przekroić na pół i zeskrobać rdzeń.
8.Z cukru zrobić jasny karmel. Wymieszać ze skórką z cytryny, rdzeniem wanilii, masłem i winem. Chwilę gotować na małym ogniu. Wsypać morele i wycisnąć sok z cytryny. Dusić, mieszając, aż morele napęcznieją i wchłoną 1/2 płynu.
9.Sos: mleko podgrzać ze śmietanką, laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, zeskrobać rdzeń i dodać do mleka. Włożyć liście cytrynowca i podgrzewać ok. 3 minut. Liście wyjąć. Wsypać cukier.
10.Żółtka wymieszać najpierw z ok. 50 ml gorącego sosu, a następnie wlać do pozostałego sosu. Podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje (nie go¬tować). Przelać do innego naczynia. Zmiksować na puch.
11.Na talerzu położyć babeczkę, w poprzek talerza nałożyć konfiturę morelową. Polać sosem waniliowym. Obok wyłożyć po porcji sorbetu.
Komentarze