Walentynkowy fondant au chocolat

0 (0 ocen)

  • Średni

Pyszny, czekoladowy deser. Idealny na walentynkowy wieczór :)

  • Średni

Składniki:

  • - gorzka czekolada: 2 sztuki
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 2 łyżeczki
    - chilli w proszku: 1 szczypta
    - masło do posmarowania kokilek: 1 łyżeczka

Walentynkowy fondant au chocolat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej odkładając 4 kostki, które będą nam potrzebne później.
  • 2. Dodajemy cukier, szczyptę chilli i mieszamy dokładnie.
  • 3. Kiedy czekolada trochę ostygnie dodajemy żółtka i ubite białka.
  • 4. Smarujemy kokilki masłem i wlewamy masę. W każdej z porcji zanurzamy po dwie kostki czekolady i odstawiamy na 15 minut.
  • 5. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Po 15 minutach wstawiamy kokilki do piekarnika. Pieczemy 10 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na 3 minuty, odwracamy foremki na talerzyk i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy