Walentynkowy deser dla dwojga

4.5 (179 ocen)

  • 30 min

przygotowując ten deser upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu, gdyż w efekcie końcowym będziemy mieć gotowy nie tylko wspaniały i nietypowy deser, ale również aromatyczne, grzane wino – idealny deser i napój na romantyczny wieczór we dwoje.. : )

  • 30 min

Składniki:

  • 2 twarde gruszki
    300ml półsłodkiego, czerwonego wina
    1,5 łyżki prawdziwego miodu
    0,5 łyżeczki cynamonu
    3 goździki
    6 łyżeczek konfitury żurawinowej
    mielone orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowy deser dla dwojga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pierwszej kolejności obieramy specjalną obieraczką gruszki – od góry w dół, nie dookoła gdyż będą gorzej wyglądać, ważne aby pozostawić szypułki.
  • 2. Do niewielkiego rondelka wlewamy wino, dodajemy miód, goździki i cynamon – podgrzewamy na wolnym ogniu i ciągle mieszamy aby miód się rozpuścił. Następnie wkładamy do wina gruszki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Moje gruszki były dość twarde dlatego gotowałam je aż 12 minut i były idealne, jednak jeśli gruszki są miękkie to wystarczy nawet 5 minut.
  • 3. Gruszki zaraz po wyjęciu z wina przekładamy do miski z mielonymi orzechami i dokładnie je obtaczamy i dociskamy.
  • 4. Na dwóch, niewielkich talerzykach układamy po 3 łyżeczki konfitury i układamy na środku gruszki – podajemy jako walentynkowy deser razem z lampką grzanego, aromatycznego wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować