Walentynkowe zapiekanki z salami

0 (0 ocen)

Pyszne, wieloskładnikowe zapiekanki z walentynkowym akcentem- serduszkiem z salami. Najlepiej smakuje przyrządzona we dwoje. Jak to mówią przez żołądek do serca :)

Składniki:

  • - bagietka, lub podłużna bułka
    - 500 g pieczarek
    - puszka kukurydzy konserwowej
    - ogórek długi zielony
    - 15dag szynki konserwowej ( może być inna)
    - kilka plasterków salami ( ok 150g)
    - starty żółty ser ok 200g
    - pieprz, pieprz ziołowy do smaku
    - olej do smażenia

Walentynkowe zapiekanki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć pieczarki, doprawiając pieprzami do smaku.
  • 2. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę i obranego ogórka pokroić w kostkę. Z plasterków salami, za pomocą foremki do ciasteczek wykroić serduszka. Resztki skroić i dodać do pokrojonej szynki.
  • 3. Bułki rozciąć wzdłuż na pół. Posmarować pieczarkami. Na pieczarki nałożyć dodatki ( szynkę, ogórka, kukurydzę).
  • 4. Przygotowane zapiekanki obsypać obficie serem, Na górę ułożyć serduszka z salami.
  • 5. Zapiekanki piec w piekarniku 10-15 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy