Pyszne, wieloskładnikowe zapiekanki z walentynkowym akcentem- serduszkiem z salami. Najlepiej smakuje przyrządzona we dwoje. Jak to mówią przez żołądek do serca :)
Składniki:
- bagietka, lub podłużna bułka
- 500 g pieczarek
- puszka kukurydzy konserwowej
- ogórek długi zielony
- 15dag szynki konserwowej ( może być inna)
- kilka plasterków salami ( ok 150g)
- starty żółty ser ok 200g
- pieprz, pieprz ziołowy do smaku
- olej do smażenia
Walentynkowe zapiekanki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć pieczarki, doprawiając pieprzami do smaku.
2.Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szynkę i obranego ogórka pokroić w kostkę. Z plasterków salami, za pomocą foremki do ciasteczek wykroić serduszka. Resztki skroić i dodać do pokrojonej szynki.
3.Bułki rozciąć wzdłuż na pół. Posmarować pieczarkami. Na pieczarki nałożyć dodatki ( szynkę, ogórka, kukurydzę).
4.Przygotowane zapiekanki obsypać obficie serem, Na górę ułożyć serduszka z salami.
5.Zapiekanki piec w piekarniku 10-15 minut. Podawać z keczupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze