Walentynkowe śląskie na słodko

0 (0 ocen)

Kluski śląskie w wydaniu walentynkowym na słodko :-))

Składniki:

  • Kluski:
    1 kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana

    Nadzienie:
    1 słoik wiśni


    Omasta:
    150 g masła
    bułka tarta
    3 łyżeczki cukru

Walentynkowe śląskie na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem. Studzimy
  • 2. Ziemniaki wyrównujemy i dzielimy na 4 części, z jednej części wyjmujemy ziemniaki(zostawiamy je dalej w misce z ziemniakami-tylko dajemy na bok) i dodajemy do niej jajko i tyle mąki by zrównała się z ziemniakami i. Wyrabiamy gładką masę.
  • 3. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju
  • pkt 4 4. Z masy ziemniaczanej formujemy grubsze krążki i nakładamy na środek wiśnie
  • pkt5 5. Na krążek z wiśniamy nakładamy drugi krążek
  • pkt6 6. Zlepiamy i formujemy serce
  • 7. Serca wrzucamy na wrzątek. Gotujemy jeszcze z 6 -7 min po wypłynieciu na wierzch. Wyjmujemy z wody
  • 8. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą-ilość według uznania i cukier. Dodajemy kluski delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy