Walentynkowe śląskie na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Ugotowane ziemniaki odcedzamy i jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem. Studzimy
2.Ziemniaki wyrównujemy i dzielimy na 4 części, z jednej części wyjmujemy ziemniaki(zostawiamy je dalej w misce z ziemniakami-tylko dajemy na bok) i dodajemy do niej jajko i tyle mąki by zrównała się z ziemniakami i. Wyrabiamy gładką masę.
3.W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju
4.Z masy ziemniaczanej formujemy grubsze krążki i nakładamy na środek wiśnie
5.Na krążek z wiśniamy nakładamy drugi krążek
6.Zlepiamy i formujemy serce
7.Serca wrzucamy na wrzątek. Gotujemy jeszcze z 6 -7 min po wypłynieciu na wierzch. Wyjmujemy z wody
8.Na patelni roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą-ilość według uznania i cukier. Dodajemy kluski delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz
Komentarze