walentynkowe serduszka ptysiowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zrobiłam je specjalnie dla męża, ktory uwielbia karpatkę i ciasta ptysiowe. Takie w kształcie serduszka bardzo mu sie podobalo i smakowalo.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    140 g mąki
    1 szklanka wody
    100 g masła
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem:

    2 żółtka
    1/2 l mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    1/2 szklanki cukru
    3/4 kostki masła
    Dodatkowo:

    200 g truskawek
    1/2 tabliczki czekolady
    1 łyżka mleka
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Karpatka Desery Ptysie

Walentynkowe serduszka ptysiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę z masłem zagotowujemy, dodajemy mąkę z proszkiem, sól, mieszamy drewnianą pałką, aż powstanie jednolita pulpa. Ciasto studzimy, dodajemy po jednym jajku, miksując. Na papier do pieczenia za pomaca rekawa cukierniczego wyciskamy ciasto w kształt serduszek i pieczemy ok 20 minut w 200*C, następnie temperaturę zmniejszamy do 170*C i suszymy jeszcze 10-15 minut
  • 2.
    Z mleka odlewamy 1/2 szklanki mleka, resztę zagotowujemy. Zimne mleko mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlewamy na gotujące mleko i gotujemy budyń. Studzimy a następnie miksujemy z roztartą margaryną. Kremem wypełniamy serca z ciasta. Ozdabiamy truskawkami, pudrem i stopioną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować