Pyszne puszyste, mięciutkie, i rozpływające się w ustach drożdżówki z masą makową :)Idealne na Walentynkową słodką przekąskę :)
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
150 ml ciepłego mleka
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki roztopionego masła
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
Dodatkowo: 1 opakowanie masy makowej (ja użyłam Bakallino firmy Bakalland 900g)
oraz 1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania drożdżówek
Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić
(z drożdżami świeżymi należy wcześniej zrobić rozczyn).
Ciasto wyrabiać tak długo aż będzie miękkie,
sprężyste i będzie odchodzić od rąk.
Włożyć do misy i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu
przez około godzinę (aż podwoi objętość).
Po tym czasie odpowietrzyć.
Podzielić na 10 równych kawałków, uformować w kulki.
Każdą część rozwałkować na placek, nałożyć łyżkę masy makowej i rozsmarować.
Zrolować jak naleśnik.
2.Złożyć na pół i ostrym nożem przeciąć go w połowie,
pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
3.Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).
Pozostawić w ciepłym miejscu na około 20-30 minut do napuszenia.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym
z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec przez około 15-17 minut. Wystudzić.
Komentarze