Walentynkowe serduszka

0 (0 ocen)

To pyszna słodka przekąska. Ciasteczka nie tylko smakują, ale mogą posłużyć na dekoracje stołu:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 200 g mąki tortowej,
    • 100g cukru pudru,
    • 120 g masła,
    • Łyżeczka waniliowego cukru,
    • 1 jajko,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Szczypta czerwonego barwnika (u mnie w proszku),
    • 1 białko do smarowania,
    • Gruby cukier do posypania wierzchu,

Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz masło. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe delikatnie spłaszczamy. Na środek dajemy barwnik i zagniatamy ponownie ciasto, aż jego kolor będzie jednolity.
    Ciasto schładzamy około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy serca.
    Wierz ciasteczek smarujemy białkiem, a następnie posypujemy cukrem.
    Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180˚C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy