Walentynkowe ptasie mleczko

4.5 (189 ocen)

Prosty przepis, który sprawi drugiej osobie wiele radości. Ciasto jest lekkie, nie za słodkie, idealne :)

Składniki:

  • Dwie galaretki (jedna czerwona)
    1 opakowanie (250ml) śmietany kremówki
    2 łyżeczki cukru pudru
    Biszkopty
    Wódka do namoczenia biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery Galaretki

Walentynkowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu i wylewamy na płaską powierzchnię, zostawiamy do całkowitego stężenia.
  • 2. Drugą galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając ¾ porcji wody podanej na opakowaniu) i zostawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć.
  • 3. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru (przesiewamy go do śmietany).
  • 4. Biszkopty moczymy w alkoholu i układamy na tortownicy o średnicy około 20cm. Następnie wylewamy na nie masę i wykładamy do lodówki żeby torcik lekko stężał.
  • Walentynkowe ptasie mleczko 5. Z czerwonej galaretki foremką do ciastek wykrawamy serduszka i układamy je na torciki.
    Ciasto po 2 h w lodówce można podawać na stół. Smacznego!

Porady

Galaretkę, z której wycinamy serduszka, wsadzamy przed wycinaniem na chwilę do zamrażalnika - ułatwi nam to zadanie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować