Walentynkowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu i wylewamy na płaską powierzchnię, zostawiamy do całkowitego stężenia.
2.Drugą galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (używając ¾ porcji wody podanej na opakowaniu) i zostawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć.
3.Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno. Do śmietany dodajemy stopniowo lekko stężałą galaretkę i 2 łyżeczki cukru pudru (przesiewamy go do śmietany).
4.Biszkopty moczymy w alkoholu i układamy na tortownicy o średnicy około 20cm. Następnie wylewamy na nie masę i wykładamy do lodówki żeby torcik lekko stężał.
5.Z czerwonej galaretki foremką do ciastek wykrawamy serduszka i układamy je na torciki.
Ciasto po 2 h w lodówce można podawać na stół. Smacznego!
Porady
Galaretkę, z której wycinamy serduszka, wsadzamy przed wycinaniem na chwilę do zamrażalnika - ułatwi nam to zadanie :)
Komentarze