Walentynkowe placuszki red velvet

0 (0 ocen)

  • 20 min

I jeszcze jedna Walentynkowa propozycja - tym razem śniadaniowa, walentynkowe placuszki umilą każdy poranek.

  • 20 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
    łyżka kakao
    3 łyżeczki cukru waniliowego
    jajko
    2 łyżki oleju
    szklanka mleka
    czerwony barwnik

    kremowy serek śniadaniowy np. philadelphia
    pistacje

Walentynkowe placuszki red velvet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z kakao i cukrem.
    Oddzielnie rozmieszać jajko z olejem i mlekiem.
    Połączyć składniki suche i mokre, ciągle mieszając lub miksując dodawać czerwony barwnik aż do uzyskania ładnego, intensywnego koloru - barwnika w proszku wystarczy dodać dwie szczypty, w żelu dać 2 łyżeczki (10 g).
    Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni (bez tłuszczu) z dwóch stron - placuszka przekręcamy na drugą stronę, kiedy pokrywa się pęcherzykami.
    Układać jeden na drugim na talerzu, dzięki czemu trzymają ciepło.
    Na wierzch położyć serek i oprószyć posiekanymi pistacjami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy