Walentynkowe galaretki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nie tylko na walentynki , galaretki mogą być wspanialym daniem na kazdą okazję

  • 60 min

Składniki:

  • 1 udko
    1 marchewka
    1 pietruszka
    pół cebuli
    1 ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    listek laurowy
    ziele angielskie
    sok z cytryny
    2 łyżki żelatyny
    jajko ugotowane na twardo
    2 łyzki groszku z puszki
    2 łyżki kukurydzy
    kilka listków cykorii
    1 papryczka peperoni
    natka pietruszki

Walentynkowe galaretki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko oczyścić, włożyć do garnka dodać marchewkę, pietruszkę i cebulę, listek i ziele, zalać wodą ok 600 ml.
    Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości pod koniec osolić do smaku. Przygotować foremki serduszka. Wyjąć z rosołu ugotowane mięso i marchewkę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku , żelatynę (w takich proporcjach jak podano na opakowaniu) i przestudzić. Na dnie foremek ułozyć marchewkę startą na średniej tarce, potem groszek, kukurydzę, plasterek jajka i oddzielone od kości mięso. Zalać przestudzoną galaretką i odstawić do zastygnięcia. Dekorować listkami cykorii, cieniutkimi plasterkami pepreoni , rozsypać trochę groszku i ułożyć listki natki pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy