Walentynkowe crumble

0 (0 ocen)

Crumble uwielbiam nie tylko za smak, ale za to, że możemy je przygotować z dowolnymi owocami, a do kruszonki możemy dodać to na co mamy ochotę: kokos, kakao, płatki owsiane, cynamon, czekoladę itp. Podana kompozycja idealnie pasuje na zbliżające się walentynki.

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • 5 jabłek,
    • 1 szklanka malin,
    • ¾ szklanki mąki,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 4 łyżki cukru kryształu,
    • 80 dag masła,
    • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
    • Cukier puder do dekoracji,
    • Masło do wysmarowania kokilek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Kruszonka

Walentynkowe crumble - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane kokulki 1. Kokilki smarujemy w środku masłem.
  • wyłożone jabłka 2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Układamy na dnie kokilek
  • wyłożone maliny 3. Na wierzchu układamy maliny.
    Całość przykrywamy kruszonką.
  • przygotowanie składników na kruszonkę 4. Kruszonka:
    Czekoladę kroimy w kostkę.
    Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy do niej kakao, cukier, proszek do pieczenia oraz masło.
  • dodanie czekolady do gotowej kruszonki 5. W palcach wyrabiamy masę, aż powstanie kruszonka. Do gotowej dokładamy czekoladę. Mieszamy.
  • Przed pieczeniam 6. Tak przygotowaną posypkę wykładamy na maliny.
    Całość pieczemy około 25 minut w 180°C.
    Przed podaniem posypujemy delikatnie cukrem pudrem.
    Dekorujemy świeżymi owocami.

Porady

Podawać na ciepło, choć mi osobiście bardziej smakuje na zimno:).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować