Kruche słodkie ciasteczka w połączeniu z kwaśną żurawiną smakują znakomicie :)
40 min
Składniki:
4 żółtka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
220 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 100-150 g żurawiny całej ze słoika
cukier puder do posypania
Walentynkowe serduszka- ciasteczka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej na stolnicę,dodaj żółtka,proszek,cukier oraz masło,posiekaj nożem,następnie wyrób ciasto a gdy będzie jednolite uformuj kulę,zawiń w folię i schłodź przez około godzinę w lodówce.
2.Schłodzone ciasto rozwałkuj, wykrój foremką karbowaną lub szklanką krążki z połowy krążków za pomocą foremki w kształcie serca wytnij serduszka.
3.Na pełnym krążku nałóż niewielką ilość żurawiny , przykryj wyciętym ciastem-uzupełnij wolną lukę żurawiną.
4.Układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem.Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 min w temp.180 st.C.Po upieczeniu i wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
Komentarze