Walentynkowe banoffi

4.5 (196 ocen)

  • 20 min

Obłędne połączenie bananów i toffi w romantycznej odsłonie. Ciasto nie wymaga pieczenia, jest łatwe w przygotowaniu z ogólnodostępnych składników i pomoże zdobyć serce Twojego wybranka ;)

  • 20 min

Składniki:

  • - Herbatniki 220g
    - puszka toffi/ masy krówkowej
    - 5 bananów
    - śmietana 30% (ja użyłam 250g, ale można więcej)
    - galaretka truskawkowa
    - 1/2l wrzątku

    opcjonalnie: czekolada gorzka starta na tarce o małych oczkach do posypania na bitą śmietanę
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Walentynkowe banoffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy galaretkę: rozpuszczamy galaretkę we wrzątku i przelewamy do płaskiego naczynia- ja użyłam niedużej formy do pieczenia. Odstawiamy do stężenia.
    Herbatniki układamy na blaszce, smarujemy ich wierzch 1/3 masy krówkowej/toffi. Następnie kroimy banany w plasterki i układamy na herbatnikach (ja ułożyłam 2 warstwy); następnie układamy kolejną warstwę herbatników posmarowanych z dwóch stron masą krówkową. Na herbatniki układamy kolejną warstwę bananów (ja ułożyłam 1 warstwę).
    Ubijamy śmietanę 30% i i rozprowadzamy na bananach.
    Na wierzch kładziemy serduszka wydrążone z galaretki za pomocą foremki do ciastek (jak na drugim zdjęciu).
    Wierzch ciasta można posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
    Ciasto trzymamy w lodówce.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje, gdy przygotujemy je 1 dzień przed podaniem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Banany Galaretka Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Bez pieczenia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować