Rolada w serduszka

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Potrzebna będzie kwadratowa forma i czerwony barwnik spożywczy, no i trochę chęci do pracy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Masa na serduszka
    - 10 g masła miękkiego
    - 1,5 łyżki cukru pudru
    -2 łyżki mąki
    - barwnik spożywczy czerwony
    - 1/2 białka

    Biszkopt
    -4 jajka
    - 2/3 szkl. mąki tortowej
    - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki kakao
    - barwnik czerwony
    - ½ szkl cukru
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 4 łyżki wody
    - szczypta soli

    Krem z białej czekolady
    - 350 g śmietany kremówki
    - 100-150 g białej czekolady
    - 2 fixy do śmietany
    - kilka kropel aromatu cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada w serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do śmietanki wkruszamy czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu w rondelku, aż czekolada się rozpuści. Studzimy w wkładamy do lodówki na całą noc.
  • masa na serduszka 2. Składniki masy na serduszka mieszamy w filiżance, dodajemy odrobinę barwnika tak, aby masa nabrała różowego koloru. Pergaminem wykładamy kwadratową formę 25x25 cm. Dociskamy tak, żeby na pergaminie odznaczyły się kontury formy. Pergamin wyjmujemy z formy (będzie nam wygodniej rysować serduszka).
  • serduszka 3. Masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i przy pomocy okrągłej końcówki z małym otworem robimy serduszka na pergaminie (wcześniej pergamin lekko natłuszczamy). Wstawiamy blaszkę do lodówki na czas robienia biszkoptu.
  • 4. Białka ubijamy ze szczyptą soli i sokiem s cytryny na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści i piana ponownie zesztywnieje. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżką, dolewając wodę. Ok. 1/3 masy przekładamy do oddzielnej miseczki. Dodajemy barwnik i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Do pozostałej masy przesiewamy kakao, delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do kwadratowej formy z serduszkami, starając się tak rozłożyć ciasto, żeby rozsmarowywać go jak najmniej. Obydwa ciasta pieczemy w 160 st. do tzw. suchego patyczka. Ciasto w keksówce wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia, natomiast ciasto kakaowe wyjmujemy na ściereczkę, bardzo ostrożnie zdejmujemy pergamin, odwracamy serduszkami do spodu i rolujemy razem ze ściereczką. Tak pozostawiamy do wystygnięcia.
  • biszkopt na serduszka do środka 5. Z różowego biszkoptu ściągamy lekko zbrązowiałą skórkę za pomocą łyżeczki lub ostrego noża.
  • wykrawanie serduszek 6. Najmniejszą foremką w kształcie serduszka wycinamy serca.
  • układanie serduszek 7. Śmietankę z czekoladą wyjmujemy z lodówki, miksujemy dodając fix i aromat cytrynowy. Roladę delikatnie rozwijamy, rozkładamy na niej krem . Na środku układamy wykrojone serduszka „do góry nogami”. Zwijamy roladę tak, żeby jej brzegi tylko się zetknęły, nie muszą zachodzić na siebie. Roladę chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Kroimy dobrze naostrzonym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować