Rolada w serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do śmietanki wkruszamy czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu w rondelku, aż czekolada się rozpuści. Studzimy w wkładamy do lodówki na całą noc.
2.Składniki masy na serduszka mieszamy w filiżance, dodajemy odrobinę barwnika tak, aby masa nabrała różowego koloru. Pergaminem wykładamy kwadratową formę 25x25 cm. Dociskamy tak, żeby na pergaminie odznaczyły się kontury formy. Pergamin wyjmujemy z formy (będzie nam wygodniej rysować serduszka).
3.Masę przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i przy pomocy okrągłej końcówki z małym otworem robimy serduszka na pergaminie (wcześniej pergamin lekko natłuszczamy). Wstawiamy blaszkę do lodówki na czas robienia biszkoptu.
4.Białka ubijamy ze szczyptą soli i sokiem s cytryny na sztywno. Dodajemy cukier, miksujemy aż cukier się rozpuści i piana ponownie zesztywnieje. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżką, dolewając wodę. Ok. 1/3 masy przekładamy do oddzielnej miseczki. Dodajemy barwnik i ponownie delikatnie mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Do pozostałej masy przesiewamy kakao, delikatnie mieszamy łyżką. Wylewamy do kwadratowej formy z serduszkami, starając się tak rozłożyć ciasto, żeby rozsmarowywać go jak najmniej. Obydwa ciasta pieczemy w 160 st. do tzw. suchego patyczka. Ciasto w keksówce wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia, natomiast ciasto kakaowe wyjmujemy na ściereczkę, bardzo ostrożnie zdejmujemy pergamin, odwracamy serduszkami do spodu i rolujemy razem ze ściereczką. Tak pozostawiamy do wystygnięcia.
5.Z różowego biszkoptu ściągamy lekko zbrązowiałą skórkę za pomocą łyżeczki lub ostrego noża.
6.Najmniejszą foremką w kształcie serduszka wycinamy serca.
7.Śmietankę z czekoladą wyjmujemy z lodówki, miksujemy dodając fix i aromat cytrynowy. Roladę delikatnie rozwijamy, rozkładamy na niej krem . Na środku układamy wykrojone serduszka „do góry nogami”. Zwijamy roladę tak, żeby jej brzegi tylko się zetknęły, nie muszą zachodzić na siebie. Roladę chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny. Kroimy dobrze naostrzonym nożem.
Komentarze