Walentynkowa kula

0 (0 ocen)

Kolejna próba przed Walentynkami :DProsty przepis, który sprawi drugiej osobie wiele radości. Deser jest lekki, nie za słodki, idealny. W moim deserze wykorzystałam agrest nasączony alkoholem, ale można też użyć zwykłych mrożonych owoców.

Składniki:

  • 2 galaretki (w tym przypadku agrestowe)
    1 galaretka truskawkowa
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    2 łyżeczki cukru pudru
    2 garście mrożonych owoców (ja wykorzystałam agrest, który pozostał mi po odsączeniu nalewki http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/agrestowka-3 )
    Biszkopty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ptasie mleczko Desery Galaretki

Walentynkowa kula - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w połowie porcji wody podanej na opakowaniu i wylewamy na płaską powierzchnię, zostawiamy do całkowitego stężenia. Gdy zastygnie wkładamy do zamrażalnika, ułatwi nam to wycinanie serduszek.
  • 2. Pozostałe galaretki, agrestowe, rozpuszczamy w 0,5 litra wody i zostawiamy do momentu aż zaczną lekko tężeć.
  • 3. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijamy mleko skondensowane. Stopniowo dodajemy do niego zielone galaretki i 2 łyżeczki cukru pudru. Na koniec dodajemy mrożone owoce, mieszamy łyżką.
  • 4. Powstała masę przekładamy do miski wyłożonej folią spożywczą (klika warstw). Wygładzamy powierzchnię i układamy na niej biszkopty. Deser odstawiamy do lodówki, żeby stężał.
  • 5. Po kilku godzinach deser jest gotowy. Wyciągamy go z miski biszkoptami do spodu.

    Z czerwonej galaretki foremką do ciastek wykrawamy serduszka i dekorujemy nimi deser.

Porady

Warto dograć smak galaretki do owoców wykorzystanych w deserze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować