Walentynkowa kostka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Deserek dla mojego kochanego męża z serduszkiem

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jaja
    pół szklanki maki pszennej
    pół szklankki maki ziemniaczanej
    4 łyzki oleju
    1 łyzeczka proszku
    2 łyzki kakao ciemne
    3/4 szklanki cukru

    konfitura wisniowa
    2 galaretki wisniowe
    400ml kremówki 30%
    dekoracje z czekolady (serduszka, pisaki)

Walentynkowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oddzielic białka od żółtek, do żółtek dodać proszek do pieczenia i wymieszac.
    białka ubic z cukrem na sztywna piandodac zołtka delikatnie wymieszac, dodac olej, maki wymieszane z kakao i wymieszac calosc.
    wylac do formy małej kwadratowej. i piec w 180 stopni ok. 25 min w termoobiegu
  • 2. rozpuścic jedna galaretke w pół szklanki wody, druga galaretke rozpuscic w 0,5 litra tak jak na opakowaniu.
    ubic kremówke i dodac tezejaca galaretke z pół szklanki i miksowac.
  • 3. upieczony biszkopt przekroic na pół , posmaroawc konfitura i wylozyc mase z kremówki. natomiast na drugim płacie biszkoptu wyciac formka serduszka. wylozyc blat z serduszek i w wyciete miejsca wylac wisniowa galaretke i wstawic do lodówki a wyciete serduszka mozemy dobrowolnie udekorowac.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy