Wakacyjne wspomnienie

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Dania inspirowane moimi pobytami w ciepłych krajach - powiew lata w środku zimy...

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Musaka:
    2 bakłażany,
    3 cukinie,
    50 ml oliwy z oliwek
    2 średnie cebule
    0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
    szczypta mielonego cynamonu
    500 g przecieru pomidorowego
    100 ml czerwonego wina
    600 ml mleka
    120 g masła
    100 g mąki
    2-3 szczypty gałki muszkatołowej
    1 opakowanie sera typu greckiego
    2 żółtka
    sól
    pieprz
    Moqueca:
    0,5kg filetów z dorsza
    20 dag krewetek
    sok z dwóch limonek,
    1 łyżeczka soli,
    1 średnia cebula,
    2 papryki (można połączyć czerwoną, zieloną i żółtą)
    3 ząbki czosnku,
    6 małych pomidorów,
    1 szklanki mleczka kokosowego.
    6 łyżek oleju kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Wakacyjne wspomnienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Musaka: na patelni smażymy plastry bakłażana i cukini. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule a następnie dodajemy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, czerwone wino i szczyptę cynamonu - gotujemy jeszcze przez 20 minut i doprawiamy pieprzem i solą.
    W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i prażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka,i doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka.
    Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut.
  • 2. Moqueca: Rybę i krewetki wkładamy do szklanej miski, zasypujemy solą i zalewamy sokiem z limonek - marynujemy przez ok. 30 minut.Rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cebule, papryki i wszystko podgrzewamy. Dodajemy czosnek i całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Do garnka wrzucamy pomidory, mieszamy delikatnie i gotujemy przez kolejne 5 minut. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy też rybę z marynatą. Całość doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut, aż ryba będzie ugotowana - doprawiamy do smaku.

Porady

Pomidory świeże (ze względu na porę roku) można zastąpić pomidorami z puszki; limonkę cytryną; dorsza dowolną białą rybą :); moquece można podawać z ryżem żeby była treściwsza :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Mięso Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować