Wakacyjne wspomnienie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Musaka: na patelni smażymy plastry bakłażana i cukini. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule a następnie dodajemy mięso. Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, czerwone wino i szczyptę cynamonu - gotujemy jeszcze przez 20 minut i doprawiamy pieprzem i solą.
W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i prażymy przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka,i doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka.
Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut.
2.Moqueca: Rybę i krewetki wkładamy do szklanej miski, zasypujemy solą i zalewamy sokiem z limonek - marynujemy przez ok. 30 minut.Rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy cebule, papryki i wszystko podgrzewamy. Dodajemy czosnek i całość mieszamy i podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty. Do garnka wrzucamy pomidory, mieszamy delikatnie i gotujemy przez kolejne 5 minut. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy też rybę z marynatą. Całość doprowadzamy do wrzenia, potem zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut, aż ryba będzie ugotowana - doprawiamy do smaku.
Porady
Pomidory świeże (ze względu na porę roku) można zastąpić pomidorami z puszki; limonkę cytryną; dorsza dowolną białą rybą :); moquece można podawać z ryżem żeby była treściwsza :)
Komentarze