Wspaniała w smaku, kolorowa sałatka z makaronem, indykiem, serem, ziołami i pomidorami w lekkim czosnkowym sosie jogurtowym. Makaron źródło energii, wysiane wiosną zioła, ser i indyk - zdrowe białko.
Dla 4 osób
Składniki:
-makaron farfalle (kokardki) : 200 g
-pomidor sezonowy krajowy : 2 sztuki
-pierś z indyka ugotowana : 300-400 g
-ser żółty pełnotłusty : 6 plastrów
-nasiona słonecznika (prażone) : 0,5 szklanki
-świeży tymianek : 6-8 gałązek
-sól : 0,5 łyżeczki
-pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
-ostra papryka (płatki) : mniej niż pół łyżeczki (opcjonalnie)
-czosnek : 1 ząbek
-jogurt bałkański lub grecki np. lekki : 4-6 łyżek
-sól czosnkowa do gotowania makaronu : 1 łyżka
Wakacyjna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotowaćw osolonej wodzie al dente ( według przepisu znajdującego się na opakowaniu, około 10 minut). Pierś z indyka pokroić w kostkę, a ser w plasterki o boku 1 cm. Z gałązek tymianku zdjąć listki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
2.Jogurt wymieszać z nasionami słonecznika, solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem.
3.Składniki sałatki wymieszać z sosem jogurtowym. Przełożyć do misek, posypać listkami tymianku.
4.Rady : sos jogurtowy można wymieszać z lekkim majonezem. Do sałatki pasuje także fasola biała lub czerwona. Ugotowaną pierś z indyka można zastąpić wysokojakościową wędliną z indyka.
Komentarze