Wakacyjna sałatka

4.5 (179 ocen)

  • Dla 4 osób

Wspaniała w smaku, kolorowa sałatka z makaronem, indykiem, serem, ziołami i pomidorami w lekkim czosnkowym sosie jogurtowym. Makaron źródło energii, wysiane wiosną zioła, ser i indyk - zdrowe białko.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -makaron farfalle (kokardki) : 200 g
    -pomidor sezonowy krajowy : 2 sztuki
    -pierś z indyka ugotowana : 300-400 g
    -ser żółty pełnotłusty : 6 plastrów
    -nasiona słonecznika (prażone) : 0,5 szklanki
    -świeży tymianek : 6-8 gałązek
    -sól : 0,5 łyżeczki
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -ostra papryka (płatki) : mniej niż pół łyżeczki (opcjonalnie)
    -czosnek : 1 ząbek
    -jogurt bałkański lub grecki np. lekki : 4-6 łyżek
    -sól czosnkowa do gotowania makaronu : 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Wakacyjna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotowaćw osolonej wodzie al dente ( według przepisu znajdującego się na opakowaniu, około 10 minut). Pierś z indyka pokroić w kostkę, a ser w plasterki o boku 1 cm. Z gałązek tymianku zdjąć listki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
  • 2. Jogurt wymieszać z nasionami słonecznika, solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem.
  • wakacyjna sałatka z indykiem,ziołami, makaronem 3. Składniki sałatki wymieszać z sosem jogurtowym. Przełożyć do misek, posypać listkami tymianku.
  • 4. Rady : sos jogurtowy można wymieszać z lekkim majonezem. Do sałatki pasuje także fasola biała lub czerwona. Ugotowaną pierś z indyka można zastąpić wysokojakościową wędliną z indyka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować