Waflowo-biszkoptowy torcik

0 (0 ocen)

  • 50 min

Prosty i smaczny torcik, który pamiętam z dzieciństwa. Truskawkowy krem wnika zarówno w wafle jak i biszkopt nadając im wyjątkowego smaku.

  • 50 min

Składniki:



  • Biszkopt:
    3 jajka
    3/4 szkl mąki
    3/4 szkl cukru
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    200 g miękkiego masła
    300 g truskawek
    3 łyżeczki cukru pudru

    Dodatkowo:
    2 wafle andruty

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Waflowo-biszkoptowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy ciasto do tortownicy (średnica 23cm) i pieczemy około 20 minut w 160 stopniach (góra, dół + termoobieg). Gotowy biszkopt wyjmujemy z tortownicy i studzimy.
  • 2. Z wafli wycinamy dwa koła o takiej samej średnicy jak biszkopt.
  • 3. Truskawki miksujemy blenderem, (3 zostawiamy do dekoracji). Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy mus z truskawek. Na koniec podgrzewamy masę tylko do rozpuszczenia masła.
  • 4. Pierwszy wafel smarujemy częścią ciepłej masy, nakładamy biszkopt, resztę kremu a na wierzchu drugi wafel. Na środku kładziemy odrobinę kremu a na nim truskawki. Wkładamy do lodówki na noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować