Waflowe delicje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy drobno posiekać lub zmielić. Mleko wlać do płaskiego rondla, wsypać cukry i gotować - od czasu do czasu mieszając - do chwili, aż wytworzy się gęsta, jasnobrązowa masa. Rondel z ugotowaną masą zdjąć z ognia. W misce utrzeć masło, a gdy stanie się puszyste, dodawać , stale ucierając, po łyżce schłodzonej masy. Pod koniec dodać orzechy. Masę rozsmarować na waflu, przykryć drugim waflem, obciążyć deseczką i wstawić do lodówki na 2-3 godz. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać wiórki kokosowe (2 łyżki odłożyć), kakao i dokładnie utrzeć mikserem. Ciasto wyjąć z lodówki, rozsmarować na nim połowę masy kokosowej, na niej ułożyć krakersy, przykryć resztą masy kokosowej, posypać pozostałymi wiórkami i wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin.
Smakujmy.pl
Komentarze