Waflowa rolada z kaszą jaglaną

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Zdrowsza wersja rolady, mało pracochłonna, nie wymaga pieczenia. Nie zawiera cukru ani masła :) Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Rolada:
    3-4 wafle tortowe
    1 szkl. kaszy jaglanej
    3 szkl. wody
    1/3 szklanki wiórków kokosowych
    3 łyżki kakao
    350 ml mleka roślinnego, np. owsianego
    4 łyżki miodu
    1/2 szkl. ulubionych bakalii

    Ganasz czekoladowy:
    60 g gorzkiej czekolady
    3 łyżki jogurtu/ śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Waflowa rolada z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną ugotować w 3 szkl. wrzącej wody do miękkości (około 15 minut). Następnie odcedzić. Dodać do kaszy pozostałe składniki (oprócz bakalii) i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać (masa będzie rzadka, ale po spędzeniu kilku godzin w lodówce stężeje)
  • image-0ltst16 2. Na pierwszy wafel wysmarować 1/3 gorącej masy (dzięki temu wafle zmiękną!) Przykryć drugim waflem i znów wysmarować masą. Przykryć trzecim, na niego ponownie masa. Następnie poczekać chwilkę, aż wafle wystarczająco zmiękną. Zwinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 8 godzin.
  • 3. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać, dodać do niej jogurt/ śmietanę, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej, błyszczącej polewy. Schłodzoną roladę polać czekoladowym ganasz. Schłodzić. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować