Wafle z masą makowo - migdałową

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Oryginalna i nietypowa wersja przekładanych andrutów. Masa jest wyśmienita!

  • 60 min

Składniki:

  • 7 wafli - andrutów (wymiary 30 x 24 cm)
    3 jajka
    ¾ szkl. cukru
    200 g miękkiego masła
    ½ szkl. suchego, nie mielonego maku
    ½ szkl. mleka
    ¾ szkl. mielonych migdałów
    2 łyżeczki naturalnego ekstraktu migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przekładaniec Desery Andruty

Wafle z masą makowo - migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wafle z masą makowo - migdałową 1. Jajka porządnie wyszorować i wyparzyć skorupki. Wbić jajka do miski, wsypać cukier i ubić mikserem na parze, aż będą bardzo gęste. Wystudzić.
    W czasie gdy jajka się studzą, mak zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Wystudzić.
    Do masy jajecznej dodawać po łyżce bardzo miękkiego masła, dobrze ucierając po dodaniu każdej łyżki. Wmieszać też ekstrakt migdałowy.
    Do masy wsypać mielone migdały i ugotowany mak (nie trzeba go mielić) i wymieszać łyżką. Masę włożyć do lodówki aby stężała i dawała się dobrze rozsmarować po waflach.
    Schłodzoną masę nakładać na wafle i sklejać.
    Gotowy torcik obciążyć np. deską do chleba.
    Przechowywać w lodówce i zjeść w przeciągu trzech dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Migdały Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować