Wafle z masą kisielową o smaku cytrynowym

4.43 (164 ocen)

  • 40 min

Pyszny słodki chrupiący a zarazem orzeźwiający wafel, a to za sprawą nuty kwasowości uzyskanej z cytrynowego kisielu.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 opakowanie wafli tortowych ( 5sztuk)
    - 2 szklanki cukru
    - kostka margaryny 250 g
    - 2 opakowania kisielu cytrynowego
    Dodatkowo do dekoracji:
    100g mlecznej twardej czekolady
Wystaw ocenę:

4.43 (164 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Wafle z masą kisielową o smaku cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić z cukrem na małym ogniu. Po rozpuszczeniu dodajemy dwa kisiele, rozrobione z niewielką ilością wody ( po to aby nie powstały grudki ). Gotujemy przez chwilę i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Letnią masą smarujemy w wafle i przekładamy kolejnym. Wafle obciążyć deseczką z paroma książkami lub innymi odważnikami tak około 10 min.
  • 3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią wafel. Wstawić na kilka chwil do lodówki, żeby czekolada szybciej zastygła. Pokroić na kawałki i wafel jest gotowy do spożycia.

Porady

1. Masa powinna być letnia. Zbyt gorąca rozmiękczy wafel, a zimna będzie ciężko się smarować. 2.Zamiast kisielu cytrynowego można użyć innego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować