Wafle z chałwą

4.5 (193 ocen)

  • 40 min

Gratka dla amatorów chałwy. Uwielbiane przez wszystkie dzieci w rodzinie.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 dużych jaj
    1 szkl. cukru
    2 kostki masła
    30 dag chałwy waniliowej
    2 opakowania wafli tortowych
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do dużej metalowej lub szklanej miski, wsypać cukier i ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, powinna wisieć nad parą). Ubijamy do momentu kiedy masa jajeczna zrobi się jasna i mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z pary i studzimy mieszając ręczną trzepaczką.
  • 2. Masło ucieramy mikserem ma puszystą masę. Powoli dolewamy wystudzoną masę jajeczną, a następnie pokruszoną drobno chałwę. Miksujemy do momentu połączenia składników w gładką masę.
  • 3. Wafle przekładamy masą. Zawijamy w papier w który wafle były spakowane i przykładamy czymś ciężkim na całą powierzchnię wafli najlepiej na całą noc.

Porady

Aby masa była idealnie gładka, bez kawałków chałwy, chałwę musimy skruszyć bardzo drobno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować