Wafle z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wbić do dużej metalowej lub szklanej miski, wsypać cukier i ustawić na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody, powinna wisieć nad parą). Ubijamy do momentu kiedy masa jajeczna zrobi się jasna i mocno zgęstnieje. Zdejmujemy z pary i studzimy mieszając ręczną trzepaczką.
2.Masło ucieramy mikserem ma puszystą masę. Powoli dolewamy wystudzoną masę jajeczną, a następnie pokruszoną drobno chałwę. Miksujemy do momentu połączenia składników w gładką masę.
3.Wafle przekładamy masą. Zawijamy w papier w który wafle były spakowane i przykładamy czymś ciężkim na całą powierzchnię wafli najlepiej na całą noc.
Porady
Aby masa była idealnie gładka, bez kawałków chałwy, chałwę musimy skruszyć bardzo drobno.
Komentarze