Wafle z chałwą

4.97 (154 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne, idealne do kawki

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    1 opakowanie wafli
    Masa:
    100 gram chałwy o smaku waniliowym o temperaturze pokojowej
    2 żółtka, skorupki wcześniej sparzyć wrzątkiem.
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 22%
    1 cukier waniliowy 16 gram
    Szczypta soli
    1 masło 200 gram o temperaturze pokojowej
    Cukier puder d smaku ok. ¾ szklanki
    1-2 łyżki spirytusu lub jasnego rumu
Wystaw ocenę:

4.97 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafle z chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wafle z chałwą 1. Wszystkie produkty na masę włożyć do miski i zmiksować na puszysty krem.
    Smarować wafle kremem i składać. Schłodzić dokładnie. Ja od razu wkładam je do zamrażarki, nie owijam niczym, aż się zmrożą, wtedy będą chrupiące:) Dopiero potem owijam je folią i zamrażam, Można je trzymać non stop w zamrażarce, wystarczy wyjąć tuż przed podaniem, odkroić ile nam potrzeba, a resztę ponownie włożyć do zamrażarki. Wafle nie zamrażają się tak mocno, jak ciasto czy wędliny.
    Uwagi:
    Ja tym razem zrobiłam z podwójnej porcji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Śmietana Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować