Wafle czekoladowo - kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do rondelka dać mleko, margarynę. Podgrzać, aż margaryna się rozpuści. Dodać cukier, kawę, kakao i podgrzewać na małym ogniu cięgle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i mieszając rózgą, dodawać po trochu mąkę i po jednym jajku. Dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek.
Dać rondelek na ogień i mieszając zagotować masę.
Zdjęć rondelek z ognia i odstawić do lekkiego ostudzenia.
2.Jeszcze ciepłą masą smarować wafle układając jeden na drugim.
Ostatnia warstwa to masa, posypana zmielonymi orzechami.
Przykryć andruta folią aluminiową, położyć na nim deseczkę obciążoną np. 2 butelkami wody mineralnej. Odstawić w chłodne miejsce.
Jak masa się ostudzi i zakrzepnie, ściągnąć folię, udekorować andruta połówkami orzechów i pokroić jak tort.
Komentarze