WAFLE CZEKOLADOWO - KAWOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wafle o wyrazistym smaku, z posypką orzechową.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 paczka wafli tortowych
    - 3 jajka
    - 2 szklanki cukru
    - 2 łyżki kakao ciemnego
    - 1 łyżka kawy mielonej
    - 1/4 szklanki mleka
    - 2 łyżki mąki
    - 1 margaryna Palma
    - 4 łyżki mielonych orzechów włoskich

Wafle czekoladowo - kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka dać mleko, margarynę. Podgrzać, aż margaryna się rozpuści. Dodać cukier, kawę, kakao i podgrzewać na małym ogniu cięgle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i mieszając rózgą, dodawać po trochu mąkę i po jednym jajku. Dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek.
    Dać rondelek na ogień i mieszając zagotować masę.
    Zdjęć rondelek z ognia i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  • 2. Jeszcze ciepłą masą smarować wafle układając jeden na drugim.
    Ostatnia warstwa to masa, posypana zmielonymi orzechami.
    Przykryć andruta folią aluminiową, położyć na nim deseczkę obciążoną np. 2 butelkami wody mineralnej. Odstawić w chłodne miejsce.
    Jak masa się ostudzi i zakrzepnie, ściągnąć folię, udekorować andruta połówkami orzechów i pokroić jak tort.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy