• Wafel z masą z mleka w proszku i orzechami

    Dodane przez: ania1868

  • Wafla pamiętam z dzieciństwa, gdyż zawsze robiła go moja mama, a teraz przygotowuje go ja. Bardzo smakuje naszej rodzinie, a jego sekret kryje się w mleku w proszku, które dodaje wyjątkowego smaku.

  • Składniki

    1 paczka wafli
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 kostka margaryny
    Ponadto:
    2 szklanki mleka w proszku
    miseczka posiekanych orzechów włoskich

  • Sposób przygotowania

    1.

    Przygotowanie: Margarynę, kakao, cukier, cukier wanilinowy oraz mleko rozpuścić i doprowadzić do wrzenia, a następnie odstawić do wystygnięcia. Kiedy masa będzie już zimna dodać 2 szklanki mleka w proszku i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wafle otworzyć i odstawić dwa, które będą stanowić spód oraz wierzch wafla. Pod koniec do masy dodać posiekane orzechy oraz pokruszone wafle. Na pierwszy odłożony wafel nałożyć całą masę i wyrównać, a następnie położyć na wierzch pozostały wafel i lekko przycisnąć.

  • Rady

    Najlepiej kruszyć do masy po jednym waflu i za każdym razem mieszać, ponieważ nie może ona być za rzadka, gdyż nie zastygnie oraz za gęsta, gdyż wafel nie połączy się z masą. Ja najczęściej dodaje 3-4 wafle do masy i wtedy wychodzi idealna.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, orzechy, mleko w proszku, wafel
  • 1 komentarz
    • Gość
      2013-05-29T16:59:50+02:00 aga K (gość) IP: 94.40.*.*
      Pyszne, idealne dla smakoszy mleka w proszku:)

Dodane przez: ania1868

ania1868 2

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-17T21:12:26+01:00

3436 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »