Wafel z karmelizowanym słonecznikiem

5 (165 ocen)

  • 25 min

Mocno słodki, chrupiący i wspaniały w smaku!

  • 25 min

Składniki:


  • 2 opakowania wafli tortowych
    2 puszki ugotowanego mleka skondensowanego słodzonego
    300 gram słonecznika
    0,5 kostki margaryny
    3 łyżki mleka
    niepełna szklanka cukru
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wafel z karmelizowanym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • w trakcie karmelizowania 1. Na patelni rozpuszczamy margarynę razem z mlekiem i cukrem, gdy się rozpuści wsypujemy słonecznik i ciągle mieszając prażymy tak długo, aż słonecznik się nieco przypiecze i osadzi się na nim warstwa słodkiego karmelu. Zdejmujemy z ognia i mieszamy jeszcze do całkowitego ostudzenia (jeśli nie będziemy mieszać to się poskleja). Taka porcja słonecznika wystarczy na zrobienie 2 wafli (nawet nieco zostanie). wafel dzielimy na pół, smarujemy 2 wafle, składamy, na to dajemy warstwę karmelizowanego słonecznika, a to przykładamy kolejnymi dwoma waflami przełożonymi masą. Z drugim waflem robimy tak samo. Dociskamy i pozostawiamy na 2-3 godziny. Wafel się nie rozsypuje (nie rozwarstwia), ma wspaniały smak
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować